Böbrek Kanseri - Opdivo İlacının SGK Tarafından Tedavi Boyunca Kesintisiz Karşılanması İçin Aldığımız Tedbir Kararımız !
- Av.Dr. Türker Fatih ÇİÇEK
- 12 dakika önce
- 3 dakikada okunur
T.C.
BAKIRKÖY . İŞ
MAHKEMESİ
ARA KARAR
ESAS NO : 2025/
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ : Av. TÜRKER FATİH ÇİÇEK
DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
DAVA : İş (Kurum İşleminin İptali İstemli)
DAVA TARİHİ :29/04/2025
ARA KARAR TARİHİ :30/04/2025
Davacı vekilinin 29/04/2025 tarihli dava dilekçesi ve ekindeki belgeler incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin rahatsızlıkları nedeniyle yaptırdığı testlerde vücudunda kitle görülmesi üzerine biyopsi yapıldığını, biyopsi sonucunda böbrek kanseri tanısı konulduğunu, hastalığın geldiği aşama itibariyle klasik tedavi seçeneklerinin yetersiz kaldığının anlaşıldığını, hastaya uzman onkolog hekimi tarafından "Nivolumab" etken maddeli "Opdivo" isimli ilacın reçete edildiğini, ilaç bedelinin karşılanması amacıyla kuruma yapılan başvurunun reddedildiğini, hastanın tedavisinin ilaç bedelinin karşılanmaması nedeniyle yapılamamasının kendisinin ölümü ile neticelenecek bir süreci beraberinde getireceğini, davacının tehdit altında olan yaşam hakkına rağmen öngörülemeyen bir yargılama sürecinin sonuçlanmasını beklemesi gerektiğinin kabul edilemeyeceğini, yaşam hakkının en kutsal ve birincil hak olduğunu beyanla "Nivolumab" etken maddeli "Opdivo" isimli ilacın bedelinin ihtiyati tedbir yolu ile SGK tarafından herhangi bir kesinti yapılmaksızın, kesintisiz ve tam olarak davalı kurumca tedbiren karşılanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
HMK'nın 389. maddesinde, ihtiyati tedbirin şartları düzenlenmiş olup, söz konusu maddede; meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkansız hale gelebileceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan haller, genel bir ihtiyati tedbir sebebi veya şartı olarak kabul edilmiştir. Bu şartlardan birisinin mevcudiyeti halinde, mahkemece, uyuşmazlık konusu taşınmaz hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilecektir.
İhtiyatî tedbirde asıl olan, ihtiyatî tedbire esas olan bir hakkın bulunması ve bir ihtiyatî tedbir sebebinin ortaya çıkmasıdır. Bunlar ihtiyatî tedbirin temel şartlarını oluştururlar. Maddede bu iki hususa yer verilmiş ihtiyatî tedbire ilişkin hak ve özellikle ihtiyatî tedbir sebebi genel olarak belirtilmiştir. Tedbir talebinin kabulü veya reddi bir kısım genel ilkeler konularak hakime bırakılmış, ancak tedbir kararı verilebilmesi için haklılığın yaklaşık ispatı aranmıştır.
T.C. Anayasası'nın 2. maddesinde; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin "sosyal hukuk devleti" olduğu belirtilmiş, "Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı" başlıklı 17/1. maddesinde; "Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.", "Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması" başlıklı 56. maddesinde; Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.", "Sosyal güvenlik hakkı" başlıklı 60. maddesinde ise; "Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar." hükümlerine yer verilmiştir.
Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Hak ve Özgürlükler" başlıklı 1. bölümünün "Yaşam hakkı" başlıklı 2. maddesinin birinci bendi de "Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur." hükmünü içermektedir.
Anayasa Mahkemesinin, 2020/23206 ve 2020/22945 başvuru numaralı kararlarında özetle; "ilaç bedelinin önce başvurucu tarafından ödenerek ilacın temin edilmesi ve sonrasında birtakım belgeler ile kuruma başvurması halinde bedelin başvurucuya geri ödenmesi şeklindeki uygulamanın başvurucunun hayatı ve sağlığı bakımından son derece önemli olan ilaca ulaşmasını ve tedaviye derhal başlamasını engellediği anlaşılmakla, ilaç bedelinin başvurucunun tedavisine derhal başlanmasını engelleyecek herhangi bir şarta bağlı olmaksızın yargılama süresince ödenmesi gerekir." denilmiştir. (Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2021/821-947 E.K)
Dosyadaki bilgi ve belgelerin tetkikinde; davacıya Böbrek Malign Neoplazmı tanısı konulduğu, Nivolumab etken maddeli ilacın Onkoloji bölümünden reçete edildiği ve kullanımının Sağlık Bakanlığı tarafından da uygun görüldüğü, ancak Kurumun SUT listesi madde 2 ve madde 5 de bu ilacın bulunmadığından bahisle bedelini karşılamadığı, davacı açısından bu ilacın kullanımının uygun görüldüğünün yazışmalarda yer aldığı, 18/04/2025 tarihli heyet raporunda bu böbrek kanseri alt tipinde en etkin tedavi olduğu ve hastanın kullanmasının sağ kalımı için gerekli olduğunun belirtildiği, insan yaşamının kutsallığı göz önüne alındığında hayati tehlikesi bulunan davacı yönünden yasada öngörülen ihtiyati tedbir şartlarının oluştuğu, dava derdest olup ileride haksız çıkma ihtimalinde kurumun bedeli tahsil imkanının mevcut olduğu anlaşılmakla tedbir talebinin kabulü ile "Nivolumab" etken maddeli ticari adı "Opdivo" isimli ilacın davacının tedavisinin devam ettiği sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karar kesinleşinceye kadar kesinti yapılmaksızın tedbiren karşılanması yönünde karar verilmiştir
KARAR:
1-Davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin KABULÜ ile "Nivolumab" etken maddeli ticari adı "Opdivo" isimli ilacın davacının tedavisinin devam ettiği sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karar kesinleşinceye kadar KESİNTİ YAPILMAKSIZIN TEDBİREN KARŞILANMASINA,
2-Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'ne yazı yazılarak ihtiyati tedbir kararının bildirilmesine ve gerekli birimlere bildirilmesinin istenmesine,
3-İhtiyati tedbir kararının taraflara tebliğine, Dair kararın tebliğinden itibaren 1 hafta içerisinde itiraz yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verilmiştir. 30/04/2025
Katip e-imzalıdır Hakim e-imzalıdır
Comentarios