Küçük Hücreli Akciğer Kanseri - Tecentriq İlaç İçin Kazandığımız Davanın Sonucu !
T.C.
İSTANBUL ANADOLU .
İŞ MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ K A R A R
ESAS NO : 2021/
KARAR NO : 2023/
HAKİM :
KATİP :
MÜTEVEFFA :
MİRASÇILAR :
VEKİLİ : Av. TÜRKER FATİH ÇİÇEK - [15732-37388-67239] UETS
DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
VEKİLİ :
DAVA : İş (Kurum İşleminin İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 11/11/2021
KARAR TARİHİ : 08/11/2023
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan İş (Kurum İşleminin İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :
Davacı vekili dava dilekçesi ile; Müvekkil bazı şikayetleri nedeniyle hastaneye başvurduğunu, ve yapılan testlerde sol akciğerde kitle görülmesi üzerine 19.10.2021 tarihinde akciğer kanseri tanısı konulduğunu, t anı 25.10.2021 tarihinde biopsi ile patolojik olarak Akciğerin küçük hücreli kanseri olarak doğrulandığını, 25.10.2021 tarihli muayenede en kısa zamanda immunoterapi tedavisi uygulanması planlandığını, 09/11/2021 tarihinde Müvekkilin hayatını sürdürebilmesi için elzem olan "TECENTRİG" ticari isimli ilacın geri ödemesinin yapılması için müvekkil adına tarafımızca SGK' ya başvurulduğunu, SGK 'nın tarihli sayılı kararıyla taleplerimiz reddedildiğini, Bu nedenle kararın iptalini sağlamak için huzurdaki davayı açma zarureti hasıl olduğunu, müvekkilin hayatını sürdürebilmesi için elzem olması ve tedavisiz kalması durumunda kısa sürede hayatını kaybetmesinin beklenmesi durumu göz önünde bulundurularak SGK nın ilacın geri ödemesinin yapılmasının reddine dair kararının tedbiren durdurulmasını ve ilaç bedellerinin dava sonunda haksız çıkanın üzerinde bırakılmak üzere dava sonuna kadar kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanmasını,"TECENTRİO2 (Atezolizumab)" ticari isimli ilacın geri ödenmesinin yapılması ve başvurunun SGK tarafından reddine dair kararın İPTALİNE karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesi ile: Davacı tarafından “TECENTRİO" ilacının bedelinin müvekkil kurum tarafından ödenmemesi sebebi ile huzurdaki dava açılmış olup usul ve yasaya aykırı olan davanın reddine karar verilmesi gerektiğini, “Atezolizumab” etkin maddeli “TECENTRİO İNFÜZYONLUK ÇÖZELTİ HAZIRLAMAK İÇİN KONSANTRE 1200 mg/20 mi” ticari isimli ilacın Kurumumuz "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde" yer almadığını, tedbir kararına itirazların dikkate alınarak ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını, haksız ve yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :Dava kanser hastası olan davacının hastalığının tedavisinde kullanılması gerekli Tecentrıq isimli ilaç bedelinin davalı kurumca karşılanması talebinin reddine ilişkin kurum işleminin iptali istemine ilişkindir. Davacı vefat etmiş olup, mirasçıları davaya dahil edilmiş, davaya devam etmek istediklerini belirtmişlerdir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun genel sağlık sigortası kapsamında olan kişileri saymak suretiyle belirleyen 60. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde, bu Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre kurumdan gelir veya aylık alan kişiler de genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Aynı Kanun’un 62. maddesinin 1. fıkrasında, bu Kanun gereğince genel sağlık sigortasından sağlanacak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanmak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bir hak, Kurum için ise bu hizmet ve hakların finansmanını sağlamak bir yükümlülük olarak belirtilmiştir. İlgili Kanun’un “Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetleri ve Süresi” başlıklı 63. maddesinde, “Genel sağlık sigortalısının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlıklı kalmalarını; hastalanmaları hâlinde sağlıklarını kazanmalarını; iş kazası ile meslek hastalığı, hastalık ve analık sonucu tıbben gerekli görülen sağlık hizmetlerinin karşılanmasını, iş göremezlik hallerinin ortadan kaldırılmasını veya azaltılmasını temin etmek amacıyla Kurumca finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri şunlardır: …
f) Yukarıdaki bentler gereğince sağlanacak sağlık hizmetleriyle ilgili teşhis ve tedavileri için gerekli olabilecek kan ve kan ürünleri, kemik iliği, aşı, ilaç, ortez, protez, tıbbî araç ve gereç, kişi kullanımına mahsus tıbbî cihaz, tıbbî sarf, iyileştirici nitelikteki tıbbî sarf malzemelerinin sağlanması, takılması, garanti süresi sonrası bakımı, onarılması ve yenilenmesi hizmetleri.
(Değişik fıkra: 6/2/2014-6518/81 md.) Kurum, finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemleri ile (f) bendinde belirtilen sağlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, ödeme usul ve esaslarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının görüşünü alarak belirlemeye yetkilidir. Ancak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüşünün alınması (f) bendinde belirtilen ortez, protez ve diğer iyileştirici nitelikteki araç ve gereçlerin miktarını, standartlarını, sağlanmasını, uygulanmasını, kullanma sürelerini ve garanti süresi sonrası bakım, onarım ve yenilenmesi hususlarını kapsar. Kurum, bu amaçla komisyonlar kurabilir, ulusal ve uluslararası tüzel kişilerle işbirliği yapabilir. Komisyonların çalışma usul ve esasları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Kurumca belirlenir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen yasal düzenlemelere göre, sağlık yardımları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan ve kapsam maddesinde tanımlanan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinden yararlanma esas ve usulleri ile bu hizmetlere ilişkin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen ödenecek bedellerin bildirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) çıkartılmaktadır.
Kurum tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nde belirtilen esaslar doğrultusunda tebliği ekinde yer alan bedeller dikkate alınarak ödeme yapılmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT) "Yurt dışından İlaç Getirilmesi" başlıklı 4.3.maddesi “ (1) Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler için gerekli görülen ve yurt içinden sağlanması mümkün olmayan ilaçların, yurt içinde bulunmadığı ve kullanılmasının zorunlu olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanarak ilaç teminine izin verildiği takdirde yurt dışından temini mümkündür. Bu amaçla, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Kurum arasında protokol yürürlüktedir. Mevzuat değişikliği yapılarak Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş diğer taraflarla da protokol yapılabilir.
(2) Sağlık Bakanlığınca, yurt dışından getirilebilecek ilaç listesi yayımlanması halinde listede yer alacak ilaçlar için ayrıca onay aranmayacaktır.
(3) Yurt dışından temini halinde bedeli ödenecek olan ilaçlar "Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi” nde (EK-4/C) belirtilmiştir. Bu listede yer almayan ilaçların bedelleri Kurumca ödenmez. Bu liste Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanır.
(4) EK-4/C Listesinde yer alan ilaçların, kişilerin kendi imkanları ile (yurt dışından veya yurt içinden) temini halinde bedelleri Kurumca belirlenen mevzuat kapsamında kendilerine ödenir. Bu şekilde ödemesi yapılacak ilacın bedeli, aynı ilacın Kuruma mal oluş bedelinden fazla olamaz.
(5) Bu ilaçlardan EK-4/D Listesi kapsamında olanlardan hasta katılım payı alınmaz.
(6) Tedavi için yurt dışından getirtilecek ilaçların, SUT ve eki listelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, uzman hekim tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak uzman hekimler tarafından reçeteye en fazla 90 günlük doza kadar yazılması halinde bedelleri ödenir. Bu raporlarda ilacın etken maddesi, günlük kullanım dozu, uygulama planı ve süresi de belirtilecektir.
(7) Onkoloji ilaçları en fazla 90 gündeki kür sayısı kadar dozda ve SUT'un 4.2.14 maddesi doğrultusunda reçetelenir. (8) Sağlık Bakanlığı izni ile yurt dışından temin edilerek tedavide kullanılan ilacın/ilaçların ülkemizde ruhsat alarak satış izni alması durumunda; EK-4/A Listesine giriş talebinden itibaren, "Ödeme Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” gereği talebin sonuçlandırılacağı maksimum süre içerisinde, SUT ve eki listelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, uzman hekim raporuna dayanılarak uzman hekimlerce en fazla birer aylık miktarlarda reçete edilmesi ve bu reçetelerin Sağlık Bakanlığınca onaylanması koşuluyla, Sağlık Bakanlığınca ilaca verilen perakende satış fiyatı üzerinden standart kamu kurum Iskontosu olarak oranı SUT’un 4.4.1 maddesinde tanımlı baz iskonto uygulandıktan sonra kademeli eczane Iskontosu uygulanarak sözleşmeli eczanelerden şahıslara düzenlenecek faturalara dayanılarak ödemesi yapılacaktır. Bu ilaçların temin edilmesinde SUT’un 4.5.2(1) fıkrasında belirtilen 4 iş günlük süre aranmaz. Bu ilaçlardan EK- 4/D Listesi kapsamında olanlardan hasta katılım payı alınmaz.
(9) Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca fiyatları güncellenenler ile listeye ilave edilerek ödenmesine karar verilen ilaçların onaylanan fiyatları EK-4/C Listesinde yayınlanır." şeklindedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar ve yasal düzenlemelere göre, dava konusu ilacın davacının tedavisinde kullanılmasının hayati öneme haiz olduğu, başkaca ilaçların tedavide fayda etmemesi nedeniyle kullanılan ilacın hastanın sağlığına kavuşması için sağlık kurulu raporu gereğince reçete edildiği için davacı tarafından kullanıldığı, SUT eki listelerde yer almaması sebebiyle ödenmediği, Sağlık Bakanlığının ruhsatlandırma başvurusunda bulunduğu, muadili ilaç bulunmadığı gözetildiğinde hastanın sağlık hizmetine erişim hakkını engelleyecek veya hastanın dolayısıyla genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödeyemeyeceği ağır bir maddi yük altında bırakacak şekilde kullanılması sağlıklı yaşam hakkına ve sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil edeceğinden ilaç bedelinin ödenmesi gerekir.
Bu itibarla; alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davanın kabulü ile, davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Topkapı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'nin tarih ve kurum işleminin iptaline, davacının vefat ettiği tarihe kadar “Atezolizumab” etken maddeli TECENTRIQ 1200 Mg/20 ml İnfüzyonluk Çözelti isimli ilacın ve uygulama bedelinin kesinti yapılmaksızın davalı kurum tarafından karşılanmasına dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE; davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Topktapı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'nin tarih ve sayılı kararının İPTALİNE,
2-Davacının hastalığının tedavi süresince dava konusu Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ 1200 mg./20 ml. İnf. Çözelti isimli ilacın ilaç ve uygulama bedelinin kesinti yapılmaksızın davalı kurum tarafından karşılanmasına,
3- Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 269,85 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 210,55TL harcın davalı SGK harçtan muaf olduğundan alınmasına yer olmadığına,
4- Davacı tarafından yatırılan 59,30 TL harcın talep halinde mirasçılara iadesine,
5-Davacı tarafından yapılan 5.029,30 TL masrafın davalıdan alınarak mirasçılara verilmesine,
6-Karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi gereğince mirasçılar vekili için hesaplanan 17.900,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak mirasçılara verilmesine,
7- Davacı ve davalı tarafın gider avansında kalan miktarın karar kesinleştikten sonra talep halinde iadesine, Dair taraf vekillerinin yüzüne karşı verilen kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/11/2023
Katip e-imzalıdır Hakim e-imzalıdır
Comments