top of page
Ara

AKCİĞER KANSERİ İMMÜNOTERAPİ SGK (TECENTRİQ) ÖDEMESİ NİHAİ MAHKEME KARARLARI

Güncelleme tarihi: 8 May 2023

Tecentriq (atezolizumab) küçük hücreli dışı akciğer kanseri sgk ödemesi nihai mahkeme kararları

Akciğer kanseri dünya genelinde kanserle ilişkili ölümlerin başlıca nedeni olmaya devam etmektedir. Son 20 yılda kanser biyolojisi ve patogenezi hakkındaki bilgiler artmış, immünoterapi ilaçlarının kullanıma sunulmuş olmasıyla tedavide önemli bir dönem başlamıştır. Akciğer kanserinde immünoterapi ilaçlarından Keytruda, Tecentriq ve Opdivo sıklıkla kullanılır. (bilgi için üzerine tıklayabilirsiniz). Bu ilaçlar Amerika ve Türkiye'de akciğer kanserinde ruhsatlı olmasına rağmen sgk tarafından karşılanmamaktadır. Sgk tarafından karşılanmayan ilaçların karşılanmasının tek yolu dava açarak açılacak davada alınacak ihtiyati tedbir kararı ve dava sonunda açılmış olan davayı kazanmaktır. (bkz İMMÜNOTERAPİ SGK DAN NASIL TEMİN EDİLİR?).


Küçük hücre dışı akciğer kanseri immunoterapi ile hastanın sağkalımının arttığı ispatlanmış bir hastalıktır. İmmünoterapinin küçük hücreli dışı akciğer kanserinde (KHDAK) faydası kanıtlanmış olmasına rağmen sgk nın bu endikasyonla ödediği bir immünoterapi ilacı yoktur.


Tecentriq (pembrolizumab) , küçük hücreli dışı akciğer kanserinde kullanılabilen ruhsatlı immünoterapi ilaçlarından birisidir. Tecentriq , Türkiye'de küçük hücreli dışı akciğer kanserinde 2 farklı durumda kullanım için ruhsatlandırılmıştır. Ancak hiçbir endikasyonda sgk geri ödemesi yoktur. (tecentriq ruhsat özeti için tıklayınız)


Akciğer kanseri 4. evre KHDAK tedavisi nedeniyle tecentriq kullanmak zorunda olan, ilaç bedelini sgk' nın ödemediği hasta için açtığımız ve tedbir kararıyla sgk ödemesini sağladığımız dosyanın kazanarak sonuçlandırdığımız nihai mahkeme kararını paylaşıyorum.


Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri nedeniyle Tecentriq (atezolizumab) kullanımı için açtığımız sgk ilaç bedeli davasının nihai mahkeme kararı.
Atezolizumab Küçük Hücreli Dışı Akciğer kanseri immünoterapi sgk mahkeme kararı, sayfa1

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri nedeniyle Tecentriq (atezolizumab) kullanımı için açtığımız sgk ilaç bedeli davasının nihai mahkeme kararı.
Atezolizumab Küçük Hücreli Dışı Akciğer kanseri immünoterapi sgk mahkeme kararı, sayfa2

KARAR 2:






0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page